Hogyan növelhetjük otthonunk értékét? – Elindult a LAKCÍMKE kampány



A 2002/91/EK Európai Uniós direktíva nyomán a közeljövőben Magyarországon is bevezetendő tanúsítvány megmutatja, hogy az adott ingatlanban milyen hatékonyan hasznosul az energia, és szaktanácsokat ad az épület energiahatékonyságának javítása érdekében. A tanúsítványt csak megfelelő jogosultsággal rendelkező szakember állíthatja ki. A LAKCÍMKE kampánya ezen tanúsítvány hazai bevezetését hivatott támogatni. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium védnöksége alatt álló és az Európai Bizottság által támogatott kampány egyik fő eleme az ingyenes „Lakcímke" füzet, amely közérthetően mutatja be az épületek energiafogyasztásának csökkentéséhez vezető praktikákat, technológiákat. Ezzel párhuzamosan az Energia Klub 6 partner szervezete - köztük a Reflex Egyesület Győrött - várja a további, személyes információkra vágyókat.

A tanúsítvány, hasonlóan a mosó- és hűtőgépeknél már ismert kategóriákhoz, A+-tól I-ig címkézi majd az ingatlanokat, így egyből megtudhatjuk, hogy az egyes családi házak és lakások, mennyire felelnek meg az energiagazdálkodás 21. századi követelményeinek. A kedvezőbb minősítésű „lakcímke" értelemszerűen növeli az adott ingatlan értékét, hiszen mondjuk a „C" tanúsítványú lakást télen nem csak kevesebb pénzből lehet fűteni, de nyári kánikula idején sem melegszik fel túlságosan. Így nem csak olcsóbb, de sokkal jobb is lesz benne élni. Egy „H" jelű címke viszont mindenki számára nyilvánvalóvá teszi, hogy az ilyen otthont drágább fenntartani, fűteni, hűteni, vagyis nem olyan kellemes benne élni. Energiafelhasználásunk hatékonyabbá tételével nemcsak otthonunk kiadásait csökkentjük, de személyesen is hozzájárulunk környezetünk megóvásához.

Az ingyenes kiadvány a 06-96-316-192 telefonszámon, a reflex@c3.hu e-mail címen, illetve személyesen a Győr, Bartók Béla u. 7. sz. alatti Környezeti Tanácsadó Irodánkban igényelhető, illetve az internetről a www.lakcímke.hu címről letölthető.

 www.lakcimke.hu

 

A kampány támogatói: az Európai Unió Intelligent Energy Europe programja, Önkormányzati Területfejlesztési Minisztérium, CIB Bank Zrt., Junkers Bosch Fűtéstechnika, Knauf Insulation Kft., Otthon Centrum Ingatlanközvetítő Franchise Hálózat és a www.zoldtech.hu

 

További információk:

Horváth Ferenc

Reflex Környezetvédő Egyesület

96-316-192

e-mail: reflex@c3.hu



<< Vissza