Megalakult a Bakonyvasút SzövetségA térség érintett polgárai és szervezetei immár öt éve vállvetve küzdenek az időnként a megszüntetendő vonalak listájára kerülő - több mint száz éves - 11-es számú vasúti törzsvonal megmentéséért. Az érintettek - megannyi aláírásgyűjtés, tiltakozás, százakat megmozgató figyelemfelkeltő rendezvény után - a hatékonyabb érdekérvényesítés reményében döntöttek egy önálló, jogi személyként működő közös szervezet megalakításáról. A szövetség alapszabályában rögzített településfejlesztési, környezetvédelmi, turisztikai célok és fejlesztések mellett kiemelt szerepet kapott az utazóközönség érdekképviselete és a törzsvonal elővárosi vasúti jellegének kiépítése Győr, illetve Veszprém térségében.

 

Az ország egyik legszebb szurdokvölgyén (Cuha-völgy) áthaladó vonalszakasz, valamint a Veszprém és Eplény közötti viaduktokkal tarkított vonalrész, és annak műtárgyai jelenleg ideiglenes műemléki védelem alatt állnak. A Szövetség a végleges műemléki védettség elnyerése esetén a műemlék vasúti műtárgyak (viaduktok, völgyhíd, alagutak, támfalak, állomásépületek) megóvásában is szerepet kíván vállalni.

 

A szervezethez a későbbiekben rendes vagy pártoló tagként valószínűleg csatlakozik a győri, továbbá a két érintett megyei önkormányzat és több, a térségben működő, az áruszállítás fejlesztésében érdekelt gazdálkodó szervezet is.

Az elnöknek választott  Bödecs Barnabás (a REFLEX Környezetvédő Egyesület szakértője) – a küldöttgyűlés határozatának megfelelően – Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség néven kezdeményezi a szervezet bírósági bejegyzését.<< Vissza