Papírtéglanyomó készülék



A Reflex és a Humusz abból a tapasztalatból indult ki, hogy az általános iskolás korosztály ismeri és szereti a papírt. A szokásos "akciós" újságpapírgyűjtések során megtanulták azt is, hogy a papírhulladék értékes másodnyersanyag. Ez a felismerés az iskolai szelektív gyűjtés bevezetésével fokozható, a kör pedig "ott zárható be", ha a gyermekek a saját papírhulladékát hasznos termékként láthatják viszont.
Mi azért vagyunk, hogy segítsünk és megmutassuk, hogy a hulladék papírból maguk is mennyiféle érdekes dolgokat készíthetnek. Például merített papírlapokat, papírmasé tárgyakat. Vagy éppen PAPÍRTÉGLÁT.
A papírtégla készítés a finn óvodások és iskolások egyik kedvenc közösségi elfoglaltsága. Kedvező tulajdonságai miatt, nagy fantáziával sokféle komoly és játékos célra használják a magyarországi bevezetését a Reflex és a Humusz vállalta.
 
Használati utasítás
Az itt bemutatott Kalas-Herold-féle készülékkel préselt kisméretű papírtégla száradás után könnyű, ámde kellő szilárdságú. Festhető, vágható, ragasztható, díszíthető - jó hang és hőszigetelő. A készülék használata különösebb szakértelmet nem igényel.
A balesetek megelőzése érdekében józanul ügyelni kell arra, hogy a papírpép víztelenítése során az ember ujja inkább ne kerüljön a nyomókeret és a nyomókar közé.

Papírpép előkészítése:
Használt újságoldalakat tépj ketté és összegyűrve nyomkodd bele egy vödör langyos vízbe (attól függően, hogy hány darab téglát akarsz majd sajtolni –  egy téglához számolj 40 oldalt). Kb. 10 perc után a felázott papír a vízben könnyen kisebb fecnikre szaggatható. Áztasd az egészet addig, amíg a massza teljesen át nem ázik, amíg a cellulózrostok fel nem lazulnak. Ez egy-két óra maximum egy nap. Időnként újaiddal keverd és gyúrd meg a pépet.

Téglanyomás:
1.     Menj ki a szabadba, vagy keress egy olyan helyet, ahol a „téglapancsolás” nem probléma.
2.     A felázott nedves papírpéppel rakd tele a felnyitott tetejű keretet.
3.     Helyezd rá a felső zárófedelet és a két karoddal nyomd a masszát össze (ütközésig). Ha még engedi, tölts rá felülről egy újabb adagot és nyomd ismételten össze.
4.     Hajtsd ki a nyomókarokat, vedd le a zárófedelet és fordítsd meg a készüléket.
5.     Az alján lévő nyomóráccsal (a készüléket óvatosan emelve) nyomd ki a kész téglát egy kartonlapra vagy deszkára.
6.     Néhány napig tedd a téglát száradni napra vagy fűtött helyre.


Figyelem! Papírkészítéshez elsősorban a fatartalmú papírlapok (pl. rajzlap), illetve a fekete-fehér újságpapírok (pl. napilapok) alkalmasak. A simított felületű, fényes műnyomópapírok (színes újságok, prospektusok) határozottan tönkreteszik a művet és a műélvezetet!!

Jó szórakozást kívánunk minden kis környezetvédőnek!

A képekkel kiegészített használati útmutató letölthető a csatolt fájlra katintva.

 


A cikkhez csatolt dokumentumok:
papirtegla.pdf

<< Vissza