Klímakorong

Az Ökológiai Stúdió Alapítvány kiadásában most megjelent Klímakorong elnevezésű kiadvánnyal elsősorban a gyerekek figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy Földünk bizony nagy bajban van. A légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége egyre nő, aminek hatásai egyre ijesztőbb mérteket öltenek (a sarki jégmezők elolvadnak, a gleccserek eltűnnek, a tengerek emelkedő vízszintje miatt országnyi területek kerülhetnek víz alá, felgyorsul a növény- és állatfajok kihalása). Az üvegházhatású gázok közül a széndioxid a vízgőz után a második legfontosabb üvegházhatású gáz a légkörben. Koncentrációjának növekedése, így az üvegházhatás fokozódása is, emberi tevékenységekre (elsősorban a földgáz és a kőolaj elégetésére) vezethető vissza. A Klímakoronggal a gyerekek könnyen kiszámolhatják, hogy ők maguk mennyi üvegházhatást okozó CO2 gáz kibocsátásáért felelnek. 

Ehhez csupán annyit kell tenni, hogy - az utóbbi egy év energia­számlái alapján – össze kell adni a család (háztartás) éves felhasználási adatait, majd a korong forgatásával le kell olvasni az egyes felhasználási értékekhez tartozó CO2 kibocsátást. Egy kis összeadás és osztás, s már látható is, hogy mennyi a családban az egy főre jutó CO2 kibocsátás. Az értékelési útmutató segít eldönteni, hogy kell-e javítani az energia felhasználási szokásainkon. „Kiforgatható” azt is, hogy amennyiben változtatunk a szokásainkon, azáltal mennyivel csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása, milyen közlekedési módot, milyen fűtési módot kell választaniuk ahhoz, hogy a kívánt mértékben csökkenjen az általunk okozott kár.

A kiadvány néhány jó tanácsot is ad ahhoz, hogy hol, milyen lehetőség kínálkozik az üvegházhatású gázok csökkentésére.

Közzéteszünk benne néhány hasznos honlapcímet is, ahol a témában további érdekes cikkek, tanulmányok és adatok találhatók.

A Klímakorong az egyik osztrák partnerszervezetünk, a bécsi Umweltberatung kiadványa alapján készült magyarországi adatok felhasználásával, annál azonban sokkal bővebb információkat tartalmaz.

Beszerezhető és megrendelhető a Reflex elérhetőségein!<< Vissza