Győr, mint egészséges város? - újabb gyorsétterem épül

fdfd



A Győr M.J. város jegyzője (mint I. fokú építési hatóság) nemrég engedélyt adott a Győr, 2856/3 hrsz.-ú ingatlanon McDonald’s gyorsétterem megépítésére.

 

Megítélésünk szerint a hozott döntés több szempontból is aggályos.

 

A lakosság általános egészségi állapota közismert, mint ahogy az is, hogy a McDonalds’s „éttermek” által nyújtott élelmiszerjellegű készítményeknek nincs sok köze az egészséges táplálkozáshoz (étel és italválasztékukat a magas szénhidrát, zsír,- cukor- és só tartalom jellemzi).

Győr – állítólag – az „Egészséges Városok” mozgalom élharcosa. Hogy ehhez képest mi szükség van városunkban egy harmadik McDonald’s-ra és minderről az ÁNTSz-nek miért nincs véleménye – az rejtély. Az ilyesmit itt nem szokás indokolni. Minden esetre jellemző és városi szinten is jelzi a közegészségügy teljes koncepciótlanságát.

Összességében elmondható, hogy a McDonald’-s-féle gyorséttermek betelepítése komolytalanná teszik az iskolákban folyó (pedagógiai tervekben szereplő) környezetvédelmi és egészségvédelmi nevelési erőfeszítéseket.

De ez nem volt fellebbezésünk tárgya.

 

Fellebbezésünkben hangsúlyoztuk, hogy a telepítés helyszíne elhibázott. Sérelmeztük, hogy ahhoz újabb ép zöldfelületet áldoztak fel, ráadásul a fák egy részét indokolatlanul vágták ki. Lényegében folytatták, amit a 83-út másik oldalán a benzinkúttal, majd a  Baumax-szal megkezdtek: a forgalmas bevezető út melletti erdősített védősávok felszámolását és lebetonozását.

 

Számításunk szerint a beruházó még a telekre ÉSz-ben előírt (55%-os) zöldterületi arányt sem biztosítja, hiszen a kimutatott 56 %-ba olyan zöldterületeket is beszámít, ami a telekhatáron átnyúlva a szomszédos (2855/10  hrsz-ú) ingatlanon találhatók.

 

Közlekedés-forgalmi szentpontból a létesítmény elhelyezése elsősorban a 83-as útról balra nagyívben ki- és bekanyarodó járművek jelentenek problémát, hiszen indokolatlanul lassítják a főút forgalmát. A lámpás kereszteződés eleve nem ilyen forgalomra lett tervezve – annak további kiépítése nem csupán megnövekvő kanyarodó gépjárműfogalom, de a várható gyalogos és kerékpáros forgalom biztonságosa átvezetése miatt is szükséges. Ennek előírása elmaradt.

 

A határozat úgy fogalmaz, mintha a beépítendő terület közművesített lenne és a közcsatornákra való rákötés feltételei helyben adottak lennének. Erről szó nincs, hiszen a legközelebbi fogadópont a Mécs L. utcában található – tehát konkrétan rendelkezni kellene a csatornarendszer, a köztes átemelő kiépítéséről és a rácsatlakozás feltételeiről (figyelemmel arra is, hogy a szennyvíz jelentős része az alagsori vizes helyiségekben keletkezik).   

 

Tekintettel a fogyasztó vendégek parkoló gépjárműveire, a McDrive éjjel-nappali  célforgalmára és az áru- és hulladékszállító nehézgépjárművekre - a határozatnak tartalmaznia kellene azokat az intézkedéseket, melyek biztosítják a belső utakon illetve a parkoló területén keletkező (szennyeződött) csapadékvizek összegyűjtését és közcsatornába való vezetés előtt való tisztítását (a csapadékvíz valószínű szennyezettsége miatt annak árkos elvezetése itt nem jöhet szóba).

 

A csak egyutas csomagolásokat alkalmazó gyorséttermek működtetési logikája felelőtlen (pazarló) környezeti szemléletet közvetít és jelentősen növeli a települések hulladékproblémáját. Amit azonban a rajtunk kívül Győrben senki nem vesz komolyan.

A környezetvédelmi hatóság megítélésünk szerint nem értékelte, hogy az eldobó csomagolással dolgozó, jelentős hulladékproblémákkal terhelt gyorsétterem működtetése ellentétes az OHT és a helyi hulladékgazdálkodási tervben rögzített megelőzési törekvésekkel. A hulladékok jelzett szelektív gyűjtése ezen mit sem változtat, hiszen ez dekával nem csökkenti a  képződő hulladékok mennyiségét .

 

A határozat nem tartalmaz megelőző intézkedést a közterületeken várhatóan megjelenő gyorséttermi hulladékok problémájáról sem - holott a Vasvári Pál utcai McDrive létesítmény által okozott szennyezés pontosan ismert a hatóságok előtt. A gyorsfogyasztó vendégek egy éjszaka alatt képesek az egész környéket és a kórház parkolóját teleszórni a McDonald’s kiürült zacskóival, papírpoharaival, habosított tálcáival és ételmaradékaival. Feltehetően sajnos ez várható a 83-as út melletti létesítményeknél.

 

A 83-as bevezető út gépjárműforgalma okozta zaj- és légszennyező anyag terhelésére, illetve a Pápai úti városi szeméttelep közelségére, véleményünk szerint a nyitott teraszon való gyorsétkeztetést mindenképpen törölni kell.

 

A sugárügyi hatóság bevonásával továbbá tisztázni szükséges, hogy a közvetlenül szomszédos telken lévő E-on nagyfeszültségű trafó fogadóállomás milyen mértékű sugárzással terheli a létesítményben dolgozókat és az ott gyorsétkező vendégeket.

 

A határozatból hiányoznak továbbá a szükséges zajvédelmi (megelőző) intézkedések is. Bár a környéken nincs védendő lakóterület, a tetőtéren lévő klímaberendezések és az elszívók azonban várhatóan jelentős zajforrást jelentenek. Ehhez képest (figyelemmel az érintett kereskedelmi létesítményekre és a gyorsétterem éjjeli működtetésére) a határozatban a használatbavétel feltételéül elő kellett volna írni, a létesítmény által keltett zajterhelés méréssel történő dokumentálását. 

A fentiek alapján kértük a határozat hatályon kívül helyezését.



<< Vissza