Újabb tiltakozás a Heligenkreuz-i hulladékégető ellen



Mint az nemrég közismeretessé vált, egy osztrák cég 325 ezer tonna/év kapacitású hulladékégető építését tervezi a határ melletti Heligenkreuz-nál. Pár száz méterre Szentgotthárd lakóházaitól és a nemrég megnyílt gyógyfürdőtől.

Az égető megépítése ellen tiltakozó szentgotthárdi lakosságot a nemrég alakult PRONAS Egyesület fogja össze. Akcióik, friss híreik a www.pronas.hu honlapjukon olvashatók.

Tiltakozik az osztrák lakosság is - őket a BIGAS civil szervezet koordinálja. Példamutató módon a lakosságot (tehát a szemétégető elleni fellépést) támogatják az érintett magyar és osztrák önkormányzatok is. Érdekes, hogy a beruházás ellen felemelte szavát a magyar országgyűlés, a kormány és környezetvédelmi minisztérium(!) is.

 

Jó érzés látni ezt az összefogást. Hogy akad még önkormányzat amelyik a nemzetközi konfliktust is felvállal csak hogy távol tartsa a lakosság életminőségét fenyegető beruházást. Mennyivel más ez, mint a győri gyakorlat, ahol hulladékégetőt telepítenek a lakosság nyakára (Győr-Bácsa) és ahol az alkotmánysértést is vállalják, csak beerőszakolhassák a szemétlerakót a város pihenőövezetébe (mint Győr-Sashegy esetében)! Szégyellni való dolgok ezek…

 

A hulladékégető beruházással természetesen a Reflex Egyesület sem ért egyet. Egyesületünk (a Levegő Munkacsoporttal és a Hulladék Munkaszövetséggel karöltve) kezdetektől felvállalta a szentgotthárdiak szakmai és jogi segítését.

A jogi részvételre a Reflex „kétfrontos” harcot nyitott:

 

  1. Az osztrák jog által biztosított lehetőséget kihasználva ügyfélként avatkoztunk be az ottani KHV-ba és további 5-6 magyar zöld szervezet részvételét koordináljuk. Az osztrák tartományi hatóság szeptember 16,17-én Oberwartban tartja a közmeghallgatást, ahol – ügyfélként- a REFLEX képviselői is jelen lesznek.

 

2.     A beruházás  - annak országhatáron átnyúló jelentős környezeti hatásai -  miatt az Espoo-i egyezmény hatálya alá tartozik. Ez lehetőség ad arra, hogy a hulladékégető terveit, hatásait Magyarország is megismerhesse, arról szakmai véleményét kialakíthassa. Ennek megfelelően a REFLEX közreműködött az elkészült előzetes környezetvédelmi hatástanulmány civil bírálati anyagának összeállításában  és az ügyben tartott magyar közmeghallgatáson. Ugyanakkor 500 eFt. segítséget ajánlottunk fel a szentgotthárdi önkormányzatnak, hogy független szakértő vállalkozót bízhasson meg az „ellentanulmány” elkészítésével.

 

Vállalásunknak megfelelően a témában 3000 kétnyelvű szórólapot nyomattunk ki.

A hétvégén – az osztrák kollégák meghívására – egyesületünk munkatársai részt vettek a Mogersdofban rendezett tiltakozáson. A hulladékturizmus ellen szervezett egész napos „Jövő a szemétben?” rendezvény részletes programja a PRONAS Egyesület honlapján olvasható (www.pronas.hu)    

 

         Képek a rendezvényről:




<< Vissza