Kettős kiállítás

Kettős kiállításunk nyílt április 6-án, Nagypénteken Győrben, a József Attila Művelődési Házban. A pápateszéri vízimalmokról Nagy Péter, az 1900-as évek bolti üvegeiből dr. Kalas György állított össze egy-egy tárlatra valót. A kiállításokat Lajtmann József, egyesületünk elnöke nyitotta meg, alkalomhoz illő mondókával és népdallal közreműködött Baranyai Renáta és Fekete Róbert Pápateszérről. A megnyitót megtisztelte jelenlétével dr. Barsi Ernő néprajzkutató és Németh Györgyné, Fekete Orbán pápateszéri molnár lánya. Jelen voltak pápateszéri barátaink Léhner Ilona iskolaigazgató vezetésével. A megnyitóról Szűk Ödön, a Kisalföld fotóriportere, valamint Nagy Martina készített képeket. Előbbiek a http://www.kisalfold.hu/kepek/a_papateszeri_vizimalmok/2024893/, utóbbiak a http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000455460628 oldalon találhatók. Alábbiakban néhány kép a kiállítás megnyitójáról.

Tovább...

A pápateszéri vízimalmok

A pápateszéri vízimalmok helyének meghatározásához közreadunk egy táblázatot és térképeket a malmok egykori és mai neveivel.
A szerző engedélyével közreadjuk Wöller István: Pápateszéri malmok című tanulmányának részleteit, a felülcsapott vízikerekű malom XVIII. századi berendezését, valamint a pápateszéri vízimalom alaprajzát bemutató rajzokat, továbbá néhány forrásdokumentum másolatát.

Tovább...

PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK - a Reflex kiállítása Budapesten

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Budapesten, a Hagyományok Házában mutatják be a Reflex Környezetvédő Egyesület kiállítását A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK címmel. Megnyitó: 2011. január 21-én, 13 órakor a Hagyományok Háza emeleti galériájában (1011 Budapest, Corvin tér 8.). A kiállítást Sebő Ferenc nyitja meg, közreműködik a régi Sebő Együttes - Sebő Ferenc, Halmos Béla, Nagy Albert, Koltay Gergely.

Tovább...

A tiszteletbeli molnár már csak a malomzúgást hallgatja

A Népszabadságban 2006. július 5-én jelenet meg az alábbi írás.

Néhány nappal ezelőtt átadta az örvényesi vízimalom kulcsait az utódjának Wöller István malomgondnok. A hazai malmok legavatottabb kutatója 77 évesen végleg nyugalomba vonult.

Tovább...

Elismerés a pápateszéri malmok kutatójának

Wöller István malomkutató, a pápateszéri malmok avatott ismerője Pro Comitatu díj elismerésben részesült.

Tovább...

Wöller István könyve a füredi malmokról

2010.03.18. • A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában jelent meg Wöller István Balatonfüredi Malmok című könyve. A szerző több mint fél évszázada kutatja a régi malmok történetét, Veszprém Megye mind a 606 gabonaőrlőjét bejárta. A most megjelent kiadvány nemcsak a füredi malmokat, hanem a molnárcsaládokat és rajtuk keresztül a város történetét is bemutatja.

Tovább...

A pápateszéri vízimalmok - Reflex kiállítás Őriszentpéteren

A MEDIAWAVE Szelektív Jazz és Öko Fesztivál keretében, 2010. május 15-én szombaton, nagy számú érdeklődő előtt nyílt meg A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK  című kiállítás Őriszentpéteren, az Őri Alapítványnak helyet adó egykori malomépületben.

A kiállítás rendezésére - a Norvég Alap pályázati támogatásával - Szabó József iparművészt, megnyitására Kovács István László építészt kértük föl. Ők vezették 1975-ben azt a malomfelmérést, amelynek eredményeképpen ma hat pápateszéri malom építészeti dokumentációját őrzik a Szentendrei Skanzen dokumentációs tárában. A 35 évvel ezelőtti felmérés különlegessége, hogy azt a magyar táncházmozgalom  alapítói, a Kassák Klub tagjai végezték - Sebő Ferenc, Halmos Béla, Sebestyén Márta, Éri Péter, Tímár Sándor, Jordán Tamás, Czakó Gábor, Koltay Gergely és még sokan mások.

Magyarországon egykor Pápateszéren működött a legtöbb - szám szerint 25 - patakmalom. Ezek, mint Wöller István malomkutató, a teszéri malmok avatott ismerője írja: "a XVIII. század végén már álltak és a XIX. század vége felé még üzemeltek". A Reflex Környezetvédő Egyesület kiállítása ezt, a Magyarországon páratlan kultúrtörténeti értéket kívánja bemutatni 38 nagyméretű tablón fotók, tervrajzok, dokumentumok és egy, a pápateszéri iskola diákjai által készítet vízimalom makett segetségével.

Nagy Péter (Reflex), Soós Zoltán és Voki Zoltán (PRONAS) alábbi fotói a megnyitón készültek.

Tovább...

Többváltozós statisztikai döntéstámogatás a tájtervezésben és a vidékfejlesztésben - A pápateszéri vízimalmok fejlesztési célú vizsgálata és elemzése

Fülöp Györk (BCE – Tájépítészeti Kar - Tájtervezési és Területfejlesztési Szakirány)  IV. évfolyamos egyetemi hallgató:

Többváltozós statisztikai döntéstámogatás a tájtervezésben és a  vidékfejlesztésben
 A pápateszéri vízimalmok fejlesztési célú vizsgálata és elemzése

Tovább...

Nyugat-dunántúli Örökségvédelmi Civil Fórum - Páka, 2009. október 9-10.

A Reflex Környezetvédő Egyesület és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli regionális irodájának közös rendezvénye.Az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus, az Ökotárs Aalapítvány és partnerei, valamint Páka község támogatásával.

A program címe: Kulturális Örökségvédelem - civil a pályán NCTA-2009-K03863

A pákai fórumről bővebb képriport itt: http://picasaweb.google.hu/npluszp/NyugatDunantuliOroksegvedelmiCivilForumPaka2009Oktober910# 

Tovább...

Nyugat-dunántúli Örökségvédelmi Civil Fórum - Páka, 2009. október 9-10.

A kétnapos tanácskozáson 32 civil szervezet, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal képviseletében közel 60 fő vett részt.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  >|  >>|