A szemétposta

A  környezeti tanácsadás fejlesztése a Nyugat-Dunántúlon című KEOP-6.1.0/B/11-2011-0020 projekt keretében elkészült A SZEMÉTPOSTA című kiadvány.
"Ingyenes szórólapok, reklámújságok, prospektusok. Szemétposta. Konzumkacat. Magyarul: kéretlen reklámanyag. Reggel újságba dugva érkezik, aztán kulikocsis terjesztők  tömik velük tele a postaládát - estefelé újabb szórólapos fekszik rá a kapucsengőre. Imerős?"
Az anyag szerkesztői a címzetlen levélreklámok (szemétposta) környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi vonatkozására hívják föl a figyelmet. Tanácsot is adnak, hogyan védekezhetünk a kéretlen reklámok ellen.

A lepoerellót 100 százalékban újrahasznosított papírra nyomtatták, beszerezhető a Reflex Környezetvédő Egyesület Győr, Bartók Béla út 7. szám alatti irodájában. Lásd: csatolt pdf fájl.

Tovább...

Osztály vigyázz! - iskolaszerekről felnőtteknek

A  környezeti tanácsadás fejlesztése a Nyugat-Dunántúlon című KEOP-6.1.0/B/11-2011-0020 projekt keretében elkészült az OSZTÁLY VIGYÁZZ! című kiadvány. Az anyag szerkesztői az  iskolaszerek ökológiai-egészségvédelmi problémáira, a szülő és az iskola felelősségére hívják föl a figyelmet. Tanácsot adnak a beszerzéshez, mit vegyünk és mit ne vegyünk a gyereknek. Az alkoholos filc például szerves oldószert és formaldehidet tartalmaz, helyette vegyünk inkább színes ceruzát, vagy zsírkrétát.  Keressük a természetes anyagokból készült termékeket (favonalzó, fémfaragó, gumiradír), kerüljük a silány minőségű, egyszer használtos írószereket (gagyi műanyag tolltartó, eldobós golyóstoll)

A kiadványt 100 százalékban újrahasznosított papírra nyomtatták, beszerezhető a Reflex Környezetvédő Egyesület Győr, Bartók Béla út 7. szám alatti irodájában. Lásd: csatolt pdf fájl.

Tovább...

A papír másik oldala

A  környezeti tanácsadás fejlesztése a Nyugat-Dunántúlon című KEOP-6.1.0/B/11-2011-0020 projekt keretében elkészült A PAPÍR MÁSIK OLDALA című kiadvány.
"A legjobb papír az, amelyik megmarad az erdőben fának" olvasható a leporelló címlapján.
Az anyag szerkesztői a mértéktelen papírfelhasználásból adódó környezeti problémákra hívják föl a figyelmet. Arra biztatnak minket, használjuk a papír hátoldalát is, írjunk a félig betelt füzetek üres lapjaira, védekezzünk a szemétposta ellen, járjunk többet könyvtárba, a használt, de még jó állapotban lévő könyveinket próbáljuk meg továbbadi, fizessünk elő közösen újságra, kerüljük a fölösleges csomagolást, használjunk újrapapírt!  

A lepoerellót 100 százalékban újrahasznosított papírra nyomtatták, beszerezhető a Reflex Környezetvédő Egyesület Győr, Bartók Béla út 7. szám alatti irodájában. Lásd: csatolt pdf fájl.

Tovább...

Az újragondolt papír

Az általános iskolásoknak szóló oktató füzet első része a papír és a papírgyártás történetét és környezeti hatásait ismerteti. A szakmai rész kiemelten foglalkozik az iskolai hulladékgazdálkodás, a megelőzés, a papír különgyűjtés és az újrahasznosított papírból készült termékek jelentőségével. A melléklet első része a pedagógusoknak nyújt segédanyagot a téma iskolai feldolgozásához, a második rész pedig a problémás iskolaszerek kiváltására ad tanácsokat.

Tovább...

Új szakmai-jogi kiadvány: Az Aarhusi Egyezmény intézményrendszere és gyakorlata

Az éppen 10 éve ratifikált Aarhusi Egyezmény a környezeti információkhoz való hozzáférés és a társadalmi részvétel meglévő, „nemzetközileg elfogadott” alapelemeit gyűjtötte össze - és azokat minimális elvárásként fogalmazta meg. Hogy ezek a minimális elvárások hogyan teljesültek? A témában öt éve jelentettünk meg egy brosúrát („A szárba szökkent Aaarhus”), amelyben egyebek közt értékeltük a honi végrehajtással kapcsolatos civil tapasztalatainkat is. Összegezésként szomorúan állapítottuk meg: az Egyezmény három pilléréből csak a (közérdekű környezeti) információhoz való hozzáférés az egyedüli terület, amelynek jogi háttere valóban garantálhatná a hatékony jogérvényesítést. Garantálná – ha jól működne a negyedik pillér: a részvételre képesítés. Mivel azonban ezzel súlyos bajok vannak, az adathozzáférésnél is csak részsikerekről beszélhetünk. A most elkészült új kiadványunkban rövid áttekintést adunk a mostani „magyar helyzetről”, de a hangsúlyt leginkább az Egyezmény hatályba lépése óta eltelt időben a különböző testületekben folyó munka bemutatására helyezzük.

Tovább...

TEEN - Kiadványajánló

A Reflex Környezetvédõ Egyesület is közremûködött annak a közelmúltban megjelent kiadványnak a létrehozásában, amely számos civil és közigazgatási szakértõ közös munkája eredményeképpen foglalja össze a társadalmi egyeztetés elvi és gyakorlati követelményeit. Elméleti munkákra és a hazai gyakorlat vizsgálatára alapozva ajánlásokat fogalmaz meg a társadalmi egyeztetésekre vonatkozóan, kiemelten a civil és a közigazgatási szektor közötti az országos, regionális és ágazati kormányzati döntéshozatali folyamatokra irányuló együttmûködésekre koncentrálva.

Tovább...

Négy új üvegzsebkönyv

A Reflex kiadásában négy új üvegzsebkönyv jelent meg a közelmúltban. Az aktív és passzív információs jogok témáját mintegy 30 iratmintával feldolgozó, az NCA által támogatott ingyenes kiadványból az állampolgárok megismerhetik a közérdekű adatok fogalmát, beszerzésük módját, illetve a közhivatalokat az adatnyilvánossággal kapcsolatosan terhelő közzétételi kötelezettségeket. Az információs jogok kiemelt szerepet kapnak a hatalom feletti civil kontroll működtetésében – ami alapvetően feltételezi, hogy a polgárok ismerjék és gyakorolják a rendelkezésre álló jogaikat.

Tovább...

Győri üvegzsebkönyv

Megjelent Kalas György: "Győri üvegzsebkönyv" c. ingyenes kiadványának második, átdolgozott kiadása. A győri lakosságnak szánt ismeretterjesztő kiadványunk elsősorban az Aarhusi Egyezmény első pillérét, a közérdekű adatok beszerzésének fortélyait szeretné bemutatni, gyakorlatiasan, közérthetően. Az Üvegzsebkönyv az információhoz való hozzáférés aktív és passzív oldalát, valamint a témához kapcsolódó jogi és jogorvoslati ismereteket járja körbe. A szövegben megjelenő keretes részben a téma környezetvédelmi-jogi specialitásait "tálaljuk" – a mellékletként csatolt mintegy harminc iratmintát is elsősorban környezetvédelmi témákra hangoltuk. Jelentősége miatt külön foglalkozunk a helyi önkormányzati szervek működéséhez, a közpénz- és közvagyon felhasználásához kapcsolódó közérdekű adatok nyilvánosságával és bemutatjuk az adatok (lehetséges) beszerzési forrásait. A brosúra végén lévő kis gyűjteményünkkel az Ön személyes "adatvadászatát" segítő győri címeket szedtük csokorba.

Tovább...

Klímakorong

Az Ökológiai Stúdió Alapítvány kiadásában most megjelent Klímakorong elnevezésű kiadvánnyal elsősorban a gyerekek figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy Földünk bizony nagy bajban van. A légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége egyre nő, aminek hatásai egyre ijesztőbb mérteket öltenek (a sarki jégmezők elolvadnak, a gleccserek eltűnnek, a tengerek emelkedő vízszintje miatt országnyi területek kerülhetnek víz alá, felgyorsul a növény- és állatfajok kihalása). Az üvegházhatású gázok közül a széndioxid a vízgőz után a második legfontosabb üvegházhatású gáz a légkörben. Koncentrációjának növekedése, így az üvegházhatás fokozódása is, emberi tevékenységekre (elsősorban a földgáz és a kőolaj elégetésére) vezethető vissza. A Klímakoronggal a gyerekek könnyen kiszámolhatják, hogy ők maguk mennyi üvegházhatást okozó CO2 gáz kibocsátásáért felelnek.

Tovább...

Szárba szökkent Aarhus

A jog halála az, ha nem alkalmazzák. A nem gyakorolt jog ugyanis – ha a hatalom érdeke úgy kívánja - sokkal könnyebben eltűntethető. De itt ennél is nagyobb felelősségről van, hiszen Aarhus követendő irányt mutat. Az Egyezmény végrehajtása nem csak az élhetőbb környezetre adna esélyt, de a nyitott társadalom megvalósulására is: a részvételi demokrácia erősödésére, ellenőrizhető hatalomra, szolgáltató közigazgatásra. Szép új jövő - mi kell még?

Tovább...

|<<  |<  1  2  >|  >>|