A Bakony-hegység

Tovább...

Kerékpárnyeregben Rómer Flóris nyomában - Reflex bringa tábor 2009.

Rómer Flóris bencés szerzetes, az első vidéki múzeum,  a mai győri Xántus János Múzeum alapítója, a magyar régészet atyja 150 éve, 1859-ben járta be a Bakonyt, s adta közre úti élményeit Szünnapi levelek Ebenhöch Ferenc koroncói lelkész barátomhoz címmel előbb a Győri Közlönyben, majd rá egy évre könyv alakban is A BAKONY, természetrajzi és régészeti vázlat címmel. A Reflex nyolcadik kerékpáros táborának résztvevői 2009. július 19-24. között erre emlékezve járták be a Rómer által megtett út egy részét.

Tovább...

Kisdém - Kossuth emlékhely

Kisdém a Kossuth emlékhelyek legjelentősebb Veszprém megyei színtere. Ma a Csárdapusztai kápolnával együtt Bakonyság külterülete, Bakonyszentiván tőszomszédságában.

Tovább...

Pápateszér és környéke

Pápateszér Veszprém megye Észak-nyugati részén, a Pápa-kisbéri országút és a Pápa - Bánhida vasútvonal mentén helyezkedik el. A Bakony északnyugati terephullámait nevezzük Bakonyaljának, melynek pereme a Kisalföldbe simul. A 185 m tengerszint feletti magasságban fekvő település a Bakonyalja hosszan elnyúló homok-, illetve kavicshatárai között helyezkedik el. A község területén patakokat, a dombhátakon szántóföldeket, kisebb szőlőket találunk.

Tovább...