A Reflex-ház története: A kezdetek

A Pápateszér, Farkashegy 16. sz. alatti 901-902 helyrajzi számú összefüggő, mintegy 1,6 ha területet 1991-ben vásárolta meg az egyesület gyermektáborok bázisául. A megvásárolt területen eredetileg egy zsúpfedeles parasztház állt, de meglehetősen rossz statikai állapota miatt le kellett bontani. A győri Hild József Építőipari Szakközépiskolával kötött együttműködési szerződés alapján, 1992 nyarán kezdődött meg a központi táborépület építése, a tanulók (nyári gyakorlat) és az egyesület aktivistáinak munkájával táborszerű körülmények között.

Tovább...

A Reflex-ház története: Az újjáépítés

A romeltakarítással párhuzamosan egyesületünk egy tervezési jogosultsággal rendelkező tagja elkészítette az új épület engedélyezési tervdokumentációját, továbbá elkészült a költségvetés is, amely akkori árakon 6-7 millió forinttal számolt. Az építésügyi hatóság határozatában 1997. augusztus 21-én engedélyezte az építkezést. Ezzel egy időben indult meg a forráskeresés is. Az egyesület saját erején (elsősorban társadalmi munka) kívül csak támogatásokra, illetve pályázati lehetőségekre számíthatott. Így a tervezett bekerülési összeg egy részét sikerült pályázati úton, illetve támogatás formájában beszerezni.

Tovább...

A Reflex-ház története: A befejező munkálatok

Az épület befejezése bizonytalanná vált. Amellett, hogy tovább folytattuk a forráskeresést, felmerült az értékesítés gondolata is. Aztán 2004-ben a Soros Alapítványhoz benyújtott pályázatunk végre sikerre vezetett, s így újabb pénzügyi forrásokhoz jutottunk. Ennek segítségével hosszú kényszerű szünet után folytathattuk az elkezdett munkálatokat, és lehetőségünk nyílt a szükséges befejező munkák elvégzésére.

Tovább...

A Reflex-ház belülről

A Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola épülete mintegy 190 négyzetméter alapterületű. A most következő leírásban megpróbáljuk részletesen bemutatni az épületet belülről. A szemléletesség kedvéért közzé tesszük itt az épületbelsőről, az egyes helyiségekről készült fotókat, valamint egy méretarányos alaprajzot is.
Az épület alaprajza jól mutatja az egyes helyiségek, így a szobák, és azon belül az ágyak elhelyezkedését.

 

Tovább...

A külső tér bemutatása

A Reflex Erdei Iskola és Ökológiai Központhoz 16000 négyzetméter nagyságú terület tartozik. Ennek egy része folyamatosan kaszált, gondozott, további fejlesztését már tervbe vettük. Az alábbiakban fényképek segítségével mutatjuk be a terület adottságait. A fákkal, bokrokkal szegélyezett tágas füves tér ezernyi lehetőséget kínál a kikapcsolódásra. Tökéletes hely arra, hogy az idelátogató kipihenhesse a rohanó városi hétköznapokat.

Tovább...

HÁZIREND

A Reflex Erdei Iskola és Ökológiai Központ házirendje a csatolt fájlban itt, kinyomtatva az épület földszintjén, a felső szintre vezető lépcső lépcső mellett balra található.

Kérem, hogy az épület első igénybe vétele előtt  a házirendet olvassák végig, a használattal kapcsolatos javaslatokat, az esetleges hiányoságokat a REEFLEX-HÁZ VENDÉGKÖNYVÉBE jegyezzék be, vagy a reflex@c3.hu címre küldjék el!

Nagy Péter

30/28-99-940

Reflex Környezetvédő Egyesület

9024 Győr, Bartók Béla út 7.

96/316-192 reflex@c3.hu www.reflex.gyor.hu

Tovább...

Tölgyfaajtó, vasrács

2010. április 17-én, szombaton végre elkészült a Reflex-ház új bejárati ajtaja. A korábbi, fenyőből készült ajtó is szép vol, de télen beegedte a hideget és szeptemberben egy betörésnek sem tudott ellenállni. Az új ajtó szép is, erős is, öt pontot zár, s télen majd az is kiderül hogyan szigetel. Az ajtót Ilkó Sándor pápateszéri asztalos készítette, a vasrácsot Farkas Lajos igazította hozzá az új kerethez.

Tovább...

Az oktatóközpont megközelíthetőségei

Pápateszéri oktatóközpontunk külterületen helyezkedik el, a település központjától mintegy 3 km-re. Nem egyszer fordult elő, hogy a hozzánk igyekvők eltévedtek, vagy egyszerűen elmentek a ház előtt. Reményeink szerint az itt közölt leírások, s térképek segítségével, bármilyen közlekedési eszközt is vesznek igénybe az idelátogatók, gond nélkül megtalálnak bennünket. A megközelítési javaslatok összeállításánál figyeltünk arra, hogy ne tévedjen el senki, akármelyik irányból közelíti is meg az oktatóközpontot.

Tovább...