A jelenlegi szabályozás szerint az Auchan nem épít bevásárlóközpontot Győrött!

Borkai Zsolt polgármester úr nyílt levelünkre küldött válasza arra enged következtetni, hogy az Auchan a jelenlegi szabályozás szerint legálisan mintegy 56 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot építhet a területen. Mi ezt vitatjuk, és állítjuk, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az Auchan nem épít bevásárlóközpontot Győrött!

Tovább...

Hulladékelbánás győri módra

A „korszerű hulladékgyűjtési rendszerre” való átállás címén ismét sikerült felbosszantani a lakosságot. A kétkannás gyűjtés bevezetésével kapcsolatos környezetvédelmi-fogyasztóvédelmi problémákat máskor tárgyaljuk majd. Ezúttal a győri szelektív gyűjtés furcsaságairól elmélkedünk: ki gyűjt, mit gyűjt, hogyan és minek? Miért van az, hogy a 2600 tonna begyűjtött másodnyersanyagból egy deka nem került újrahasznosításra és mi köze van ennek a háttérben vakaródzó új szemétégetőnek? 

Tovább...

Röpülj, madár, ha lehet

Röpülj, madár, ha lehet - Talányos Auchan-beruházás Győrött gigaberuházásra készül az Auchan a Győr melletti Szélesföldeken. Bár vannak nehézségek, a beruházás nem bukhat, hiszen 1,5 milliárd forint már megmozdult, és sikeréért mind az MSZP, mind a Fidesz megtette a magáét. A Magyar Narancs 2010. március 18-i számában megjelent cikk.

Tovább...

Levélváltás Auchan-ügyben

Az elmúlt hetek történései, a nyilvánosság kizárásával zajló egyeztetések az Auchan és Győr városa között arra engednek következtetni, hogy sajnos annak ellenére gőzerővel zajlik a győri beruházás előkészítése, hogy az ahhoz kapcsolódó rendezési terv módosítását a helyi Városstratégiai Bizottság többször elutasította. A Reflex a kérdéssel kapcsolatban nyílt levelet fogalmazott meg Győr polgármesterének. A polgármester rövid időn belül megküldte válaszlevelét, amely az alábbiakban szintén olvasható.

Tovább...

Véleményeink a módosítási javaslatokról

Egyesületünk a megküldött dokumentációk alapján környezetvédelmi szempontból véleményezte a Főépítészi Csoport által elindított 22 darab SZTM módosítási javaslatot. A megküldött dokumentációk, illetve helyszíni szemlék alapján szakmai álláspontunkat kialakítottuk és az illetékeseknek továbbítottuk. Illúzióink ugyan nincsenek, hiszen a Reflex és a lakosság véleményét nem szokás figyelembe venni, de az alábbiakban közzétesszük az általunk nem támogatott 9 módosítási szándék rövid indoklását.

 

Tovább...

BOJKOTT AZ AUCHAN ELLEN

Február közepén a Tudatos Vásárlók Egyesületének kezdeményezésére 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyilvános levélben a magyarországi Auchan vezetését, álljon el dunakeszi áruházának - természeti értékeket veszélyeztető - bővítésétől. A civileknek írt válaszában csupán felelős vállalati magatartásáról biztosította a levélírókat, a beruházástól azonban nem lépett vissza. A civil szervezetek az alábbi sajtóközleményben most országos bojkottra szólítanak fel.

Tovább...

Leáll az Engel-projekt

A híradások szerint a Rába Járműipari Holding Nyrt. felmondta a régi gyár területére 2002-ben kötött ingatlanfejlesztési szerződést. A 45 hektáros területen (a régi gyár lebontása után) az Engel-csoport szándékozott több mint hatezer lakásból álló lakótelep építeni („Városrét”). A megalomániás projekt realitását a Reflex már akkor is kétségbe vonta – helyette javaslatot tett egy élő és élhető városrész kialakítására (gyakorlatilag a területre korábban kidolgozott „ÖKO-City program” megvalósítására). Csatoltan ismételten közöljük a Reflex és a Humusz témában írt (ámde indoklás nélkül elutasított) 2003. évi beadványait. 

Tovább...

Megújuló Regionális Környezetvédelmi Fórumok

A Magyar Természetvédők Szövetsége együttműködve a hét regionális zöld hálózat koordinátor szervezeteivel – köztük a Reflex Környezetvédő Egyesülettel – programot indított a lassan 10 éves hálózatok fejlesztéséért. A civil szervezetek fejlesztéspolitika területén szerzett tapasztalataira támaszkodó tevékenységek az Európai Unió támogatásával valósulnak meg a „Regionális környezetvédelmi fórumok hálózata – országos környezetvédő civil érdekképviseleti hálózati együttműködés megerősítése a fejlesztési döntéshozatali folyamatokban való legitim és hatékony részvétel érdekében” című pályázat keretein belül.

Tovább...

Eleség madaraknak

Az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezete idén hatodik alkalommal szervezi meg a téli madáretetést szorgalmazó akcióját. A téli madáretetés támogatására három városban huszonöt mázsa ingyen napraforgómagot osztanak ki a madárbarátoknak, etetőnként a készlet erejéig 2 kilogrammnyit. Az akcióhoz – helyszínt és önkénteseket biztosítva – egyesületünk idén is csatlakozik. Győrött 2009. december 3-án 14–16 óráig, a Reflex Környezetvédő Egyesület irodájában (Bartók Béla út 7.) lehet hozzájutni a madáreleséghez.

Tovább...

Reflex a 20. Pápai Játékfesztiválon

A Pápai Játékfesztivál szervezői másodszor kérték fel egyesületünket, hogy képviseljük a környezetvédelmet a város legrangosabb rendezvényén. A 20. Nemzetközi Játékfesztiválon a Reflex munkatársai, Németh Vera és Nagy Péter, valamint Széll Marianna tagunk önkéntesként vett részt. Partizer Gergő, a Reflex segítője egy vonóhoroggal felszerelt furgonnal szállította Győrből Pápára és vissza a Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team-jének napelemes autóját. Az ECO Maraton világverseny Urban Solar kategóriájában 2010-ben a SZEnergy Team végzett az élen. A győzelem értéket növeli, hogy a verseny 26 éves történetében először nekik sikerült "pozitív energiamérleget" teljesíteni - magyarul a célbeérés után a napeles autó akkumulátoraiban több energia volt, mint az induláskor. A SZEenergy csapatát Pápán Bodó Gábor és Gonda Gellért képviselte.
Köszönjük Vadász Renáta és Varga Viktória önkéntesek munkáját.
Tovább...

|<<  |<  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  >|  >>|