Képek, dokumentumok

A közösségi megosztó oldalak  széles körű elterjedése indokoklja, hogy a pápateszéri vízimalmokkal kapcsolatos képeket, dokumentumokat, a fontosabb eseményekről tudósító beszámolókat itt is közzé tegyük.

Tovább...

Eső előtt köpönyeg - A megelőzés művészete

A 2010 június végén tartott eseményen a megelőzés került előtérbe. Az első napon a különböző - drog-, bűn és közegészségügyi - megelőzéssel foglalkozó szakmák jeles képviselői osztották meg egymással tapasztalataikat. A második napon a majd 2013-ban esedékes hulladékmegelőzési tervhez kapcsolódó műhelymunka során gyűjtötték a különböző gondolatokat, szempontokat a résztvevők.

A konferenciát a Visegrad Fund, a Nemzeti Civil Alap, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia támogatta az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.

 

Tovább...

4. pápateszéri természetfotós tábor

A Reflex Erdei Iskola és Ökológiai Központjában 2010. augusztus 1-7. között 4. alkalommal rendeztük meg  a Pápateszéri Természetfotós Tábort.  Az idei tábor résztvevői: Csicsics Richárd (Győr), Hartmann Réka (Réde), Környei Kamilla (Pannonhalma - Győr), Németh Gergely (Csorna - Budapest), Pálfalvi Dóra (Győr), Petrányi Bálint (Budaőrs), Pusztai Balázs (Budapest), Szabó Anikó (Öttevény) és Tátrai Attila (Budakeszi).

A  tábor szervezője   Nagy Péter (Reflex Környezetvédő Egyesület), akinek munkáját önkéntesként Lakatos Szabina egyetemi hallgató, állandó meghívott vendégként dr. Hajósy Adrienne (Reflex) segítette. Meghívott előadók, programvezetők: dr. Halbritter András biológus (Reflex) , Gyurom János madárfotós (Bakony Fotóklub), valamint Soós Mari és Czibula György (Bakonyalja Barátai Egyesület). Utóbbiak Rómer Flóris: A Bakony című könyvének hasonmás kiadását mutatták be abból az alkalomból, hogy azt a szerző 150 évvel ezelőtt, 1860-ban adta ki Győrben.

A tábort kamarakiállítás zárta, melyet augusztus 6-án, pénteken Szalczer György, Pápateszér polgármestere nyitott meg a község kultúrházában. A kiállítás augusztus hónapban látogatható.
A kiállítás képei az interneten: http://picasaweb.google.hu/105569260886127147600/4PapateszeriTermeszetfotosTaborAKiallitas#
A tábor munkáját bemutató werkfotók az interneten: http://picasaweb.google.hu/105569260886127147600/4PapateszeriTermeszetfotosTaborWerkfotok#

Tovább...

A természet legázolva - megint egy beruházás győri módra

Sajátos, győri módon zajlik „egy európai beruházó” által (az Audi gyára mellé tervezett) győri Logisztikai Park előkészítése. Bár a 200 hektáros nagyberuházás természetvédelem alatt álló területek lebetonozásával (is) járna – nem ejt erről egy szót sem a rendezési terv módosításának előzetes eljárásában a főépítészi anyag. Nagy (kormány) erőket mozgósítottak viszont, hogy a beruházás útjában lévő jogi akadályokat gyorsan eltakarítsák. Miképpen sikerült ez két kormányhatározattal és egy FM rendelet módosítással három hét alatt? Megtudhatják cikkünkből. Azt is, hogy – úgy tetszik – a városvezetés környezeti érzékenysége és jogkövető készsége mit sem változott a bácsai hulladékégető, vagy a sashegyi szemétlerakó óta.

Tovább...

Kórház és erőmű a város szélén

Mint azt korábban megírtuk, az e célból alapított Kft. egy új, nagyteljesítményű (3041+3369 kW-os) gázmotoros erőművet szándékozik betelepíteni a győri Petz Aladár kórház területére. A beruházás elsődleges (gazdasági) célja: áram termelése és hálózati értékesítése, miközben a keletkező hulladék hő is hasznosításra kerülne (a kórház fűtését, illetve melegvíz ellátását most a távhő szolgáltatótól kapja). A gázmotoros erőmű tízemeletes lakóépületek és kórházi blokkok között történő működtetése számunkra súlyos környezetvédelmi és közegészségügyi aggályokat vet fel és az érintett lakosság is felzúdult. A REFLEX a bíróságnál kezdeményezte a határozat hatályon kívül helyezését. Sikertelenül…   

Tovább...

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS – a 2009. évről

A REFLEX Környezetvédő Egyesület közhasznú jelentése - törvényi előírásoknak megfelelően – az egyesület irodájában bárki által megtekinthető, illetőleg abból másolat készíthető. Ezenkívül – a közgyűlésen elhangzottak alapján - elektronikus formában is olvashatóvá tettük a honlapunkra látogatók számára.

Tovább...

Civil műhelymunka Pápateszéren

A Reflex Környezetvédő Egyesület 2010. május 20-21-én kétnapos civil műhelymunkára hívta a térség civil szervezeteit Pápateszérre. Három megyéből mintegy harminc aktivista jött el, hogy részt vegyen a „Nyilvánosság részvételének erősítése az egyes döntéshozatali mechanizmusokban” projekt keretében szervezett szakmai rendezvényen. A kedvezőtlen időjárás csak az alternatív erdei programokat tudta elmosni – szakmailag és mozgalmilag azonban mindenképpen hasznosan és eredményesen töltöttük az időt. Rövid képes program beszámoló következik.

Tovább...

A pápateszéri vízimalmok - Reflex kiállítás Őriszentpéteren

A MEDIAWAVE Szelektív Jazz és Öko Fesztivál keretében, 2010. május 15-én szombaton, nagy számú érdeklődő előtt nyílt meg A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK  című kiállítás Őriszentpéteren, az Őri Alapítványnak helyet adó egykori malomépületben.

A kiállítás rendezésére - a Norvég Alap pályázati támogatásával - Szabó József iparművészt, megnyitására Kovács István László építészt kértük föl. Ők vezették 1975-ben azt a malomfelmérést, amelynek eredményeképpen ma hat pápateszéri malom építészeti dokumentációját őrzik a Szentendrei Skanzen dokumentációs tárában. A 35 évvel ezelőtti felmérés különlegessége, hogy azt a magyar táncházmozgalom  alapítói, a Kassák Klub tagjai végezték - Sebő Ferenc, Halmos Béla, Sebestyén Márta, Éri Péter, Tímár Sándor, Jordán Tamás, Czakó Gábor, Koltay Gergely és még sokan mások.

Magyarországon egykor Pápateszéren működött a legtöbb - szám szerint 25 - patakmalom. Ezek, mint Wöller István malomkutató, a teszéri malmok avatott ismerője írja: "a XVIII. század végén már álltak és a XIX. század vége felé még üzemeltek". A Reflex Környezetvédő Egyesület kiállítása ezt, a Magyarországon páratlan kultúrtörténeti értéket kívánja bemutatni 38 nagyméretű tablón fotók, tervrajzok, dokumentumok és egy, a pápateszéri iskola diákjai által készítet vízimalom makett segetségével.

Nagy Péter (Reflex), Soós Zoltán és Voki Zoltán (PRONAS) alábbi fotói a megnyitón készültek.

Tovább...

Második természetismereti vetélkedő Pápateszéren

A Reflex farkashegyi ökológiai központja és erdei iskolája adott otthont a II. Pápateszéri Természetismereti Vetélkedőnek 2010.május 7-én, pénteken.
A Közös Fenntartású Körzeti Általános Iskola Pápateszér felhívására a házigazdák mellett idén két környékbeli iskola nevezett, - a pápateszéri és az ugodi iskola 2 - 2 csapattal, a pápakovácsi iskola 1 csapattal, összesen 20 felső tagozatos tanulóval vett részt a vetélkedőn. A zsűri - élén Lajtmann Józseffel, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnökével - az első helyezett teljesítményét természetvédelmi témájú könyvekkel jutalmazta, de valamennyi résztvevő értékes kiadványcsomagot vihetett haza, benne a Reflex új térképével, amely az Észak-Bakony - Bakonyalja  gyalogos és kerékpáros túraútvonalait tartalmazza.

Első helyen az Erdei bagoly team - Váczi Ádám, Göbri Ákos, Teiszler Fanni, Pauer László - (Ugod) végzett.
A Gyöngybagoly csapat - Bóka Helga /6. o./, Róka Ádám /7. o./, Bóka Nelli /8. o./, Vizer István /8. o./ - (Pápateszér) második, a Füsti Fecskék - Piszker Zsófia, Szabó Regina, Szalai Mónika, Papp Orsolya - (Ugod) harmadik helyezést ért el.
A Fekete gólyák csapatának - Nagy Dominika /6. o./, Tóth Márk /7. o./, Nyári Károly /8. o./, Völfinger Gábor /8.o./ - (Pápateszér) idén a negyedik, a Fészekalja bandnek - Ábrahám Tibor, Bakonyi Viktor, Csia Gergely, Szántó Richárd - (Pápakovácsi) az ötödik hely jutott.

A díjakat a zsűri - Lajtmann József (Reflex Környezetvédő Egyesület), Peimli Piroska (Fertő-Hanság Nemezeti Park), Rátz Éva (Győrszentiváni Óvoda) és Léhner Ilona iskolaigazgató, a rendezvény házigazdája adták át.

A pápateszéri iskola és a Reflex 2011-ben is várja a Pápai Bakonyalja felső tagozatos általános iskolás csapatait természetismereti vetélkedőre.

Tovább...

Bringás Barangolás a Bakonyban – IX. Reflex Kerékpáros Tábor

„Bringás barangolás a Bakonyban” címmel idén is megszervezzük táborunkat azon fiatalok számára, akik szeretnek kerékpározni, szeretik a természetet, s nem riadnak vissza egy-egy nehezebb biciklis túrától sem. A tábor résztvevői megismerkedhetnek hazánk egyik legszebb vadregényes tájának, a Bakonynak szinte érintetlen természeti értékeivel, változatos növény és állatvilágával. A tábor időtartama 6 nap 5 éjszaka. Ezalatt az idő alatt csillagtúra-szerűen naponta különféle helyekre kerékpározunk el.

Tovább...

|<<  |<  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  >|  >>|