Klímasztár - Helyben az éghajlat védelméért

Felhívás önkormányzatoknak a legjobb megvalósított éghajlatvédelmi tevékenységért járó díjért.

Tovább...

PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK - a Reflex kiállítása Budapesten

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Budapesten, a Hagyományok Házában mutatják be a Reflex Környezetvédő Egyesület kiállítását A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK címmel. Megnyitó: 2011. január 21-én, 13 órakor a Hagyományok Háza emeleti galériájában (1011 Budapest, Corvin tér 8.). A kiállítást Sebő Ferenc nyitja meg, közreműködik a régi Sebő Együttes - Sebő Ferenc, Halmos Béla, Nagy Albert, Koltay Gergely.

Tovább...

VÍZIMALOM-ÉBRESZTÕ - Újjáéledő vízimalmok Pápateszéren

- A HEREDITAS Kulturális Egyesület tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a HEREDITAS Galéria VÍZIMALOM-ÉBRESZTÕ Újjáéledő vízimalmok Pápateszéren címmel, 2010. január 27-án, csütörtökön, 18 órakor nyíló kiállítására.
Megnyitja: dr Balázs György néprajzkutató, dalaival közreműködik: Lovász Irén.
- A kiállítást rendezte: Kovács István László, fotók: Szabó József — Szabó Melitta
- Megtekinthető 2010. február 5-ig, 10-18 óráig.
- helyszín: HEREDITAS Galéria (1052 Budapest, Vitkovics Mihály u. 12.) tel.: + 36 1 317 8103, +36 70 277 4643, +36 20 546 4078

Tovább...

AUDI-beruházás - Még nem késő véleményezni

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a Natura 2000 területeket érintő új Audi beruházással kapcsolatos „területrendezési dokumentumait” 2010. december 24-én a Városház aulájában kifüggesztették. A lakosságnak 30 napja van arra, hogy a módosítással kapcsolatos észrevételeit megtegye. Tekintettel arra, hogy a tervmódosítással kapcsolatos véleményezési eljárása a szokásos módon és színvonalon folyik, a vélemények kialakításához az alábbiakban magunk próbáljuk megadni a szükséges tájékoztatást.

Tovább...

„Civil együttműködés határok nélkül” – nemzetközi konferencia Szentgotthárdon

A Reflex Környezetvédő Egyesület és partnerei - PRONAS (Szentgotthárd), ÁUNIVAUNDN (Jennersdorf), Ipoly Unió (Ipolyság), Ökológia Stúdió Alapítvány (Győr) – „Civil együttműködés határok nélkül / Bürger(in)initiativen ohne Grenzen” címmel 2010. december 9-én nemzetközi régiós civil tanácskozást rendeztek Szentgotthárdon. A programnak Szentgotthárd Város Önkormányzata, a városháza refektóriumában adott otthont.

Tovább...

Fellélegezhet a lakosság – ideiglenesen leállt a győri hulladékégető

A környezetvédelmi hatóság határozatban tiltotta el a Győri Hulladékégető Kft-t az átvett hulladékok kezelésétől. Az égető 2010. november 17-én leállt – a lakosság fellélegezhet kicsit. A mostani intézkedés előzményeiről és annak kapcsolódási pontjairól történeti perspektívában elmélkedünk kicsit.

Tovább...

Újra a vörösiszap sújtotta térségben

Több mint három héttel a tragikus események után egyesületünk munkatársai újabb segélyszállítmányokat jutattak el a károsultak részére. Ezzel egy időben megvizsgáltuk a Torna-patak és a Marcal folyó jelenlegi állapotát, s az ott bekövetkezett ökológiai károkat. A vörösiszap által még mindig vörösre festett két vízfolyás több szelvényében is megmértük a víz pH-értékét. Így a Torna-patakon a Somlóvásárhelyi hídnál, a Marcalon a Merseváti hídnál, a Tét-Rábaszentmihályi hídnál, valamint a torkolati duzzasztó felett. A mérési eredmények az alábbiakban megtekinthetők. A helyszínen tapasztaltak alapján is megállapítható, hogy a két vízfolyás élővilága rendkívül nagy károkat szenvedett el. Csak reménykedni tudunk abban, hogy úgy, ahogy a Tisza a ciánszennyezés után, e két folyó is gyorsan regenerálódni fog, és mielőbb helyre áll az eredeti vízi ökoszisztéma.

Tovább...

A Reflex is segített

Egyesületünk is csatlakozott a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére indított országos adománygyűjtő akciókhoz. Munkatársaink eddig két ízben jártak a helyszínen. Egyrészt a tragédia ökológiai következményeinek szemrevételezése, másrészt az adománycsomagok célba juttatása okán. Az iszap-katasztrófa sújtotta terület lakosságának részére olyan - az adománygyűjtőkkel előzetesen egyeztetett - hasznosnak ítélt anyagokból, eszközökből állítottuk össze segélyszállítmányunkat, mint pl. ecet, citromlé, bébiétel, védőkesztyű, porálarc, védőszemüveg. Az alábbiakban a Devecseren, illetve az érintett térségben készült fényképekből mutatunk be néhányat kommentár nélkül. A képek magukért beszélnek.

Tovább...

Érdemes volt küzdeni - nem lesz erőmű a győri kórház területén

Mint azt korábban megírtuk, az e célból alapított Kft. egy új, nagyteljesítményű  gázmotoros erőmű telepítésére kapott engedélyt a győri Petz Aladár kórház területén. Gázmotoros áramtermelő létesítmény a tízemeletes lakóépületek és kórházi blokkok között? És erre engedély adtak? A súlyos környezetvédelmi és közegészségügyi aggályokat felvető beruházás ellen a Reflex és a lakosság kezdettől fogva tiltakozott. Azután fellebbeztünk is. Majd a bírósághoz fordultunk. Minden hasztalan volt – és MÉGSEM LESZ erőmű! Erről és a lakossági kiállás értelméről szól a tájékoztatás.

Tovább...

Állásfoglalás a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatban

Egyesületünk is megdöbbenve értesült az ajkai timföldgyár vörösiszap tárolójának katasztrófájáról. Percről-percre követjük a Torna, a Marcal, a Rába, valamint a Duna sorsát. Munkatársaink helyszíni bejárás során is meggyőződtek a tragédia okozta környezeti károkról. Döbbenet, tragédia, katasztrófa és legfőképpen szégyen, ami eszünkbe jut. Nemrég fejeztük be a Marcal felszínalatti vízvédelmi projektünket, amiben apró, de szép sikereink voltak, és erre most, tessék…! Mint a tenyerünket ismerjük ezt a kis folyót, oldalvizeit, holtágait, a vízgyűjtőjét, növényeit, állatait, az ott élő embereket, és megint csak azt tudjuk most mondani, hogy erre most, tessék - minden más lett, minden más lesz! Az extra profitért döbbenetes bűnök történtek/történnek ebben az országban a természeti értékekkel szemben - legálisan, papíron lezsírozva, hatóságilag elfogadva. S ha a szándékos semmittevés miatt baj van, akkor azt a természetre fogják. Szégyen. A Reflex Egyesület aláíróként csatlakozott a környezetvédő szervezetek alábbi állásfoglalásához, melyben egyebek közt a hasonló helyzetek elkerülésére tesznek intézkedési javaslatokat.

Tovább...

|<<  |<  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  >|  >>|