Gőzmozdonnyal a Bakonyban

Hosszú idő után újra gőzmozdony vontatta vasúti kocsik robogtak hazánk egyik legszebb vasútvonalán, a Bakonyt átszelő Cuha-völgyi vasúton. Igaz, csak egy napig. A MÁV Nosztalgia Kft. és a Bakonyvasút Szövetség közös szervezésében 2011. április 16-án gőzvontatású nosztalgiavonat közlekedett az utazóközönség nagy örömére. Az utasok a 324-es sorozatú gőzmozdony által vontatott, muzeális kocsikból álló szerelvényekben utazhattak és megismerkedhettek a „boldog békeidők” vasúti utazásainak hangulatával. Az alábbiakban a győri vasútállomáson készített fotókból közlünk válogatást.

Tovább...

Napos napok

Mi is a NAPOS napok?

Az Európai Solar Days felvilágosító kampány, mely a napenergia hasznosítást és az elektromos energia környezettudatos hasznosítását mutatja be, 2002-ben indult el Ausztriából a „Tag der Sonne" elnevezésű rendezvénnyel. Hamarosan egy nemzetközi szintű, közös erőfeszítésé nőtte ki magát több ezer helyi szervező részvételével, köztük a napenergia berendezéseket gyártókkal, az iskolákkal és a helyi hatóságokkal. Célja egy egész Európára kiterjedő figyelemfelkeltő és szemléletformáló kampány szervezése az "intelligens" energiahasználat népszerűsítéséért.

 

Tovább...

VAMOS - Változtass!

Iskolai előadás

Elkészült a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség általános iskolák felső osztályaiban használható előadási anyaga, egy kivetíthető előadás és egy rövid előadói segédlet. Az előadáson az éghajlatváltozás ok-okozati összefüggéseit, a jelen társadalmának globális problémáit próbáljuk körbejárni a diákok számára közérthető módon. A kapcsolódó anyagok letölthetéséhez kattintson!

Változtass! (PowerPoint)
VAMOS segédlet (DOC)Mozdulj a klímáért! – Vigyázz kész rajt!

66 iskola 14 681 diákjának részvételével 2011. április 11-én indul az kampányhét, ahol a részvevő diákok a környezetkímélő utazásokért járó „zöld mérföldek" mellett minden nap egy-egy játékos feladat keretei közt ismerkednek a globális környezeti problémákkal és a lehetséges megoldásokkal. Az arányosan legtöbb zöld mérföldet összegyűjtő iskolák mellett iskolánként díjazzuk a legjobb ökológiai lábnyom rajzokat készítőket is. Az iskolák listáját lásd a bővebb cikkben.

Tovább...

Mozdulj a klímáért! Felhívás iskoláknak.

Az Európai Klímaszövetség 2002-ben indította el először a „Mozdulj a klímáért" (ZOOM-Kid on the move for Climate) kampányát, melynek célja, hogy a gyerekek „zöld mérföldeket" gyűjtsenek környezetbarát közlekedéssel, ezzel járulva hozzá a klíma védelméhez. 2011-ben a magyarországi iskoláknak is lehetősége nyílik, hogy csatlakozzanak a Reflex Környezetvédő Egyesület és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség közös kampányához.

Tovább...

Mozdulj a klímáért! – Kérdések és válaszok

Szeretnénk naprakészen segíteni a kampány felmerülő kérdéseiben, cikkünk bővebb kifejtésben választ adunk az alábbi kérdésekre:
- Mi is egy zöld mérföld?
- Miből áll pontosan a kampányhét?
- Mi a kapcsolattartó pedagógus feladata?
- Milyen feladatok lesznek a kampányhéten?

Tovább...

Klímasztár 2011 – Elkészült a magyarországi díj

Sándor József Péter - „Alkotász" - közreműködésével elkészült a KlímaSztár 2011 felhívás díjának mintája. A díj fő alapanyagául - figyelembe véve a környezeti szempontokat - üveghulladék szolgált. A csillag motívum üvegrogyasztásos technológiával készült el, előlapjánlapján a felhívás feliratával, a Szövetség lógójával és népi napszimbólumokkal. A csillag talpazatául csiszolt, bontott tégla szolgál.

Tovább...

Aggasztó légszennyezettségi adatok Győrből

Mióta a Reflex honlapjáról közvetlenül érhető el a győri légszennyezettséget jelző szolgálat honlapja (www.legszennyezes.hu), azóta számos lakossági megkeresést kaptunk. Sajnos nem alaptalanul, hiszen a szmogtérkép a február hónap 23 napjából eddig 17 napon jelzett Győrnél egészségügyi kockázattal járó (határértéket meghaladó, vagy tájékoztatási fokozatot elérő) levegőszennyezést. A honlapon lévő - légszennyezettség alapján, tudományos becsléssel számolt - táblázat szerint Győrben évente 168 ember idő előtti halála vezethető vissza a légszennyezettségre. Mivel a helyi hatóságok megítélésünk szerint kevéssé érzik fontosnak a lakosság naprakész tájékoztatását, a honlap segítségével magunk próbálunk választ adni a leggyakoribb kérdésekre.

Tovább...

Repülőtéri zajvizsgálatok

A péri repülőtér egyre növekvő forgalmát látva az érintett győri és Győr-környéki lakosok számára is érdekes lehet az a tanulmány, amelyet a Rákoshegyi Légtér Egyesület kérésére teszünk közzé honlapunkon. Az egyesület 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy a budapesti és főváros környéki légi és földi közlekedés növekvő környezeti kárainak csökkentésén munkálkodjon. A Norvég Civil Támogatási Alap pályázatán 2009-ben támogatást nyertek a ferihegyi nemzetközi repülőtér zaj- és rezgésterhelését ellenőrző civil monitoring rendszer kialakítására Rákoshegy térségében.

Tovább...

Újabb aggályos városházi tervek Győrben

Egyesületünk a megküldött dokumentációk alapján környezetvédelmi szempontból véleményezte a Főépítészi Csoport által SZVE-SZTM 2010-006-035 elindított módosítási tervcsomagot. A megküldött dokumentációk, illetve helyszíni szemlék alapján szakmai álláspontunkat kialakítottuk és az illetékeseknek továbbítottuk. Illúzióink ugyan nincsenek, de az alábbiakban közzé tesszük az általunk nem támogatott 5 módosítási szándék rövid indoklását.

Tovább...

|<<  |<  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  >|  >>|