„Zöld Szemfüles” Természetismereti Vetélkedő 2012.

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület által immáron tízedik alkalommal kerül megrendezésre a „Zöld Szemfüles” Természetismereti vetélkedő, melyen az általános iskolák felső tagozatos tanulói mérhetik össze természetismereti és környezetvédelmi tudásukat.

Tovább...

Száz civil szervezet állt ki Ángyán államtitkár mellett a hétvégén

A hétvégén száz civil szervezet - köztük a Reflex Környezetvédő Egyesület is - csatlakozott a zöldek pénteki leveléhez, amelyben a Miniszterelnöktől kérték, hogy ne fogadja el Ángyán Józsefnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának lemondását.

Tovább...

Az energiatudatosság körülvesz - Pályázat

Szerintünk az energiatakarékosság szexi is lehet. Neked mi jut eszedbe róla? Van esetleg egy jó sztorid hozzá? Mutasd meg és pályázz a Magyar Természetvédők Szövetsége felhívására! A fődíj egy szabadon felhasználható, 100.000 Ft értékű elektronikai utalvány.

Tovább...

Új szakmai-jogi kiadvány: Az Aarhusi Egyezmény intézményrendszere és gyakorlata

Az éppen 10 éve ratifikált Aarhusi Egyezmény a környezeti információkhoz való hozzáférés és a társadalmi részvétel meglévő, „nemzetközileg elfogadott” alapelemeit gyűjtötte össze - és azokat minimális elvárásként fogalmazta meg. Hogy ezek a minimális elvárások hogyan teljesültek? A témában öt éve jelentettünk meg egy brosúrát („A szárba szökkent Aaarhus”), amelyben egyebek közt értékeltük a honi végrehajtással kapcsolatos civil tapasztalatainkat is. Összegezésként szomorúan állapítottuk meg: az Egyezmény három pilléréből csak a (közérdekű környezeti) információhoz való hozzáférés az egyedüli terület, amelynek jogi háttere valóban garantálhatná a hatékony jogérvényesítést. Garantálná – ha jól működne a negyedik pillér: a részvételre képesítés. Mivel azonban ezzel súlyos bajok vannak, az adathozzáférésnél is csak részsikerekről beszélhetünk. A most elkészült új kiadványunkban rövid áttekintést adunk a mostani „magyar helyzetről”, de a hangsúlyt leginkább az Egyezmény hatályba lépése óta eltelt időben a különböző testületekben folyó munka bemutatására helyezzük.

Tovább...

Fotókiállítás a nyári tábor képeiből

„Rómer Flóris nyomában a Bakonyban” címmel nyílik fotóstárlat az 5. Pápateszéri Természetfotós Tábor (2011. augusztus 14 - 20.) anyagából a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban. A tábor programvezetője Nagy Péter, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa, szakmai vezetője Szabó Béla fotóművész volt. A kiállítást Szabó Béla nyitja meg december 13-án, 10.30 órakor a Kazinczy Gimnázium kiállítótermében (cím: 9021 Győr, Eötvös tér 1.) Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Tovább...

PARK, vagy PARKoló

Győr legnagyobb és egyben leghangulatosabb városrészének, Nádorvárosnak legszebb parkja, a Bem tér lett az újabb kiszemeltje a város aszfaltbővítési terveinek. Az egykori Szent György tér a magyar-lengyel barátság jegyében lett átkeresztelve sok-sok évvel ezelőtt Bem térre, majd, itt helyezték el a magyar szabadságharc tábornokának emléktábláját, a két nép barátságát jelképező szobrot, a tragikusan elhunyt lengyel államelnök emléktábláját és a második világháborús lengyel katonai emlékművet is. Most a zöld növényzet helyett fekete aszfaltparkolókkal kívánják a teret "szebbé" tenni…

Tovább...

„Plázastop” – de nem Győrben!

Győri gyorsítósáv a madaras bevásárlóközpontnak az országos piros jelzés előtt.
A Reflex Környezetvédő Egyesület sajtóközleménye
2011. november 14.

Miközben az országgyűlés a múlt héten elfogadta a „plázastop" törvényt, addig Győr városa az országos szándékkal szemben igyekszik a törvény hatálybalépéséig huszárvágtában biztosítani a város határában tervezett óriásberuházásnak a zöld jelzést.

Tovább...

Hatósági engedéllyel válhat még veszélyesebbé az almásfüzitői vörösiszap-tároló

A MAL ajkai vörösiszap-tárolójának egy évvel ezelőtti sajnálatos katasztrófája ismét ráirányította a figyelmet a volt almásfüzítői timföldgyár hulladéktárolóinak (zagykazettáinak) környezeti veszélyeire. Különös figyelmet (és óvatosságot) igényel az a tény, hogy a VII. sz. kazettára a győri Környezetvédelmi Felügyelőség engedélye alapján évi 130 ezer tonna veszélyes és nem veszélyes hulladékot hordanak (ennek "komposztálási" maradékával fedik le a területet).  Mindez közvetlenül a Duna mellett (köztük egy kétséges állapotú gáttal), a lerakó alatt szigetelés nincs, a kiépített figyelőrendszer pedig elégtelen. A felügyelőség által kiadott legutóbbi határozat szerint az arzénra megengedett "egyedi talajvíz-szennyezettségi" határérték 110.000-szerese a "normális" határértéknek. A Reflex Egyesület a Greenpeace kritikájával és figyelemfelkeltő akcióival egyetért.

Tovább...

Termelői piac és bevásárló közösség Győrben

A Reflex Környezetvédő Egyesület - a Tudatos Vásárlók Egyesülete partnereként Termelői piac és bevásárló közösség Győrben címmel fórumot rendez a szeptember 4-én nagy sikerrel megrendezett I. Győri Tudatos Vásárló Fesztiválhoz kapcsolódóan. Célunk, hogy a győri termelői piac és a bevásárló közösségek létrehozásában érdekeltek megismerjék egymást, kicseréljék gondolataikat és közös stratégiát dolgozzanak ki.
A fórum időpontja: 2011. szeptember 28. (szerda) 15:00 óra
Helyszíne: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár klubja (Herman Ottó utca 22. - a vásárcsarnok mellett)

Tovább...

Gyűrd le a belvárost! De mivel… ? Összehasonlítós verseny Győrben

Három versenyző, három jármű, három útvonal és egy cél. Ki fut be előbb a célba a reggeli zsúfolt belvárosban - néhány feladattal megfűszerezve az utat - az autós, a kerékpáros, vagy aki gyalog és tömegközlekedéssel próbálja teljesíteni a távot? - ezt a kérdést tette fel a győri Reflex Környezetvédő Egyesület, s ha már lúd legyen kövér, ki is fogjuk próbálni, méghozzá az idei Mobilitási Hét utolsó napján, szeptember 22-én. A nyugat-dunántúli futamok szervezését a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség koordinálja, a megvalósításba Győrött a Reflex Környezetvédő Egyesület, Szombathelyen a Kerekerdő Alapítvány míg Nagykanizsán a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület kapcsolódik be.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >|  >>|