Reflex vélemény a krematóriumról



Az ügy lakossági előzménye
A lakosság valahogyan megtudta, hogy a Jószív Temetkezési Kft. az új halotthamvasztó épületét közvetlenül a Győr-Szabadhegyi köztemető bejáratához akarja telepíteni, a beépített lakóterület közelébe.

A lakosság több száz tiltakozó aláírást gyűjtött össze, majd a REFLEX segítségét kérte (a beruházásról mi sem tudtunk). A részletek tanulmányozása után egyesületünk is azt a véleményt alakította ki, az építési helyszín alapvetően elhibázott, a tervezett létesítmény üzemeltetése súlyosan sértené a környék lakóinak érdekeit.
Az ügyben összehívott lakossági fórumon egyértelműen kiderült a szándék tarthatatlansága. Ekkor kiderült azonban az is, hogy az égető kazánját már régen legyártották, sőt az épület kiviteli terve is készen van.

A lakossági fórumon jelen volt a Győr választott országgyűlési képviselője (Balogh József) és önkormányzati képviselője (Eredics Imre) is. A háborgó lakossági hangulatot érzékelve vizsgálatot ígértek annak érdekében, hogy a beruházásnak olyan "új helyet találjanak, ahol az senkit sem zavar".
Talán belátták, hogy egy nagykapacitású (8000 halott/év) halotthamvasztó tudatával, látványával, illetve az üzemeltetésével járó környezeti problémákkal tényleg nem lehet megterhelni „Győr Rózsadombját”.

Az önkormányzati döntés háttere
Bár a politikusoktól alapvetően várható el a szavahihetőség és a választó polgárok valós érdekeinek képviselete – a közgyűlés elé végül mégis az eredeti változat került beterjesztésre. Az előterjesztésben a lakossági aggályokat megfogalmazó véleményünk nem jelent meg – döntés előkészítési iratként csatolták viszont a Jószív Kft. „Tájékoztatóját”. Ennek állítása szerint a beruházás egyedüli akadályozója a REFLEX, aki a „lakosságot sokkolja”, „kegyeletsértő módon példálózásait a náci haláltáborok krematóriumaival … azonosítja”.

A REFLEX külön beadványban kélelte a képviselőket, hogy ne támogassa a telepítési szándékot. Felsoroltuk a szakmai indokainkat, a lakosság félelmeit.
Telepítési alternatívaként több helyszínt is javasoltunk (a szabadhegyi temetőn belüli távolabbi elhelyezéstől a Nádorvárosi temetőn át egészen a külterületi telepítésig).
A helyszínváltoztatásnak akadályát nem láttuk, hiszen az önkormányzat meghatározó hányaddal bír az engedélyt kérő Jószív Temetkezési Kft.-ben, minként rendelkezik a köztemetők területével is.
A választott képviselők többsége azonban a beruházó gazdasági érdekeit előbbre valónak értékelte a lakosság és a környezet érdekeinél.

A telepítési helyszínről
A REFLEX jól ismeri a szabadhegyi területet és az ott élő lakosság életminőségét kedvezőtlenül befolyásoló (egymással összeadódó) hatótényezőket, amihez egy krematórium üzemeltetése egy újabb nemkívánatos kockázati tényezővel járulna hozzá.
A terület felett magasodó adótorony ismeretlen mértékű és élettani hatásaiban vitatott sugárzással terheli az ott élőket. A sugárzástól való félelem és az adótorony látványa - vizuális környezetszennyezésként- eleve állandó stresszhelyzetet teremt és ennek hatásai a lakosság egészségi állapotában nyilván visszaköszönnek. Nem egy biztató bíztató jövőkép az sem, hogy pár kilométerre odébb Sashegyen nagykapacitású hulladéklerakó (és égető) beruházást terveznek.
A lakosság általános egészségügyi állapota (amit ilyenkor érthetetlenül nem vizsgálnak) szerintünk eleve nem engedne meg egy újabb kockázati tényező beépítését

A rendezési terv (helykijelölési) eljárásában – a fentieken túl- kértük figyelembe venni azt is, hogy a Szabadi utca jobb oldalán lévő - jelenleg még beépítetlen - nagy területet Győr legértékesebb fejlesztendő lakóterületeként tartják számon (az itt lévő telkeket Győr Rózsadombjaként hirdetik).

Az építési hatósági eljárásokról
Az építési eljárásokban a lakosság képviselőivel kialakított szakmai álláspontot képviseltük. Fellebbezéseinkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy az engedély kiadása, a létesítmény üzembe helyezése jogsértő. A hatóság nem vizsgálta a létesítmény okozta várható bűzhatást (a protézisekből, fogtömésekből) várható nehéz fémterhelést és a szerves anyag égetésekor keletkező dioxin-kibocsátást és nem írt elő védőtávolságot.
Elmaradt továbbá az imissziós megalapozó és ellenőrző mérések előírása és zavarosak a tulajdoni illetve használati jogosultságokkal kapcsolatos rendelkezések.

A döntés közérdeket is sért, mert a telepítés helykijelölésénél figyelembe kell(ett volna) venni a szomszédos lakók illetve a beépítésre szánt területek használóinak érdekeit. Mivel a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű és biztonságos használata nem biztosítható – ami értékcsökkenési pereket és folyamatos birtokvédelmi eljárásokat vetít előre.

Fellebbezéseinket elutasították, a halottégető az eredeti tervek szerint megépült. Ott, abban az épületben, ahová azt a Jószív Temetkezési Kft. és Eredics úr (a szabadhegyi lakosság választott képviselője) eredetileg is szándékolta.

Bírósági per
Mint említettük az önkormányzati előterjesztéshez a beruházó vállalkozó (!) „szakmai anyagként” olyan anyagot csatolt, amelyik valótlan állításaival súlyosan sértette a REFLEX Egyesület személyiségi jogait. Abban, hogy a képviselők az Eredics-féle előterjesztést fogadták el, jelentős része volt a REFLEX-et súlyosan lejárató anyagnak is.

Ezért kénytelenek voltunk bírósághoz fordulni. Bebizonyosodott viszont, hogy a REFLEX az égető elleni fellépése jogszerű volt. Bebizonyosodott, hogy a REFLEX
- nem „sokkolta a lakosságot”, hanem a lakosság jogos érdekeit próbálta érvényesíteni (az égető odatelepítését szorgalmazó Eredics Imre képviselő helyett is),
- a halottégetőt nem hasonlította semmiféle „a náci haláltáborok halottégetőjéhez”, sem hulladékégetőhöz, hanem a létesítmény várható (környezeti és pszichés) hatásait ismertette
- és az engedélyezési eljárásokban jogait nem felkészületlenül, hanem kellő szakértelemmel gyakorolta.

Azt a tényt, hogy az előterjesztésben a JÓSZÍV Temetkezési Kft. durván megsértette a REFLEX Környezetvédő Egyesület jó hírnevét Balogh József polgármester úr - a bírsági határozat értelmében - az önkormányzat legközelebb ülésén kénytelen volt ismertetni.

Összefoglalás:

Kialakult véleményünk szerint egy nagykapacitású (8000 halott/év) halotthamvasztó tudatával, látványával, szagával nem szabadna megterhelni lakóterületet. Egy ilyen létesítménynek semmi keresnivalója nincs egy családi és sorházas építményekkel sűrűn beépített lakóterület szomszédságában.

A REFLEX véleménye szerint a döntést a háttérben lévő gazdasági érdekek vezérelték. A kérdést előre eldöntötték, az épületet eleve megépítették, az utána lefolytatott eljárások már csak ehhez igazodtak.
Egy Kft. gazdasági érdeke (olcsó beruházás) azonban akkor sem helyezhető a lakosság életminősége fölé, ha a gazdasági társaságban maga az önkormányzat 34 %-kal tulajdonos. Sőt, mivel a beruházási helyszín felett is az önkormányzat rendelkezik, a tulajdonos-önkormányzatnak fokozott lehetősége (és kötelessége) lenne, hogy a köz érdekeit juttassa érvényre.

Szakmai társadalmi szervezetként a REFLEX elsősorban a környezet védelmében lép fel, a lakosság érdekeit képviselve. Így teszünk a „krematórium-ügyben” is. A tervezett beruházást egyébként az Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottsága sem támogatta és kb. négyszáz szabadhegyi lakos írta alá a tiltakozást. Első helyen éppen Wernerné Csordás Éva képviselő (MSZP)...


Az újságcikkekkel kapcsolatban:

1.)Olyan sületlenséget, hogy évi tíz kilogramm amalgám kerülne a levegőbe, mi soha nem írtunk vagy mondtunk.

2.)Tény, hogy a krematórium telepítési helyszínével az ellenzékben lévő párt képviselői sem értettek egyet. De az, hogy egy adott szakmai ügyben azonos álláspontra kerülünk valamelyik (akármelyik) párttal, még nem jelenti azt, hogy nekünk politikai indíttatásaink lennének, vagy valamelyik párt kegyeit keresnénk.
Aki ismeri a REFLEX-et az nem mond ilyet.



<< Vissza