Kétfrontos harcot indít a Reflex - jogi eszközökkel a heiligenkreuzi hulladékégető ellen



Az égető megépítése ellen tiltakozó szentgotthárdi lakosságot a nemrég alakult PRONAS Egyesület fogja össze. Akcióik, friss híreik a www.pronas.hu honlapjukon olvashatók.

Tiltakozik az osztrák lakosság is - őket a BIGAS civil szervezet koordinálja. Példamutató módon a lakosságot (tehát a szemétégető elleni fellépést) támogatják az érintett magyar és osztrák önkormányzatok is. Érdekes, hogy a beruházás ellen felemelte szavát a magyar országgyűlés és környezetvédelmi minisztérium(!) is.

 

Jó érzés látni ezt az összefogást. Hogy akad még önkormányzat amelyik a nemzetközi konfliktust is felvállal csak hogy távol tartsa a lakosság életminőségét fenyegető beruházást. Mennyivel más ez, mint a győri gyakorlat, ahol hulladékégetőt telepítenek a lakosság nyakára (Győr-Bácsa) és ahol az alkotmánysértést is vállalják, csak beerőszakolhassák a szemétlerakót a város pihenőövezetébe (mint Győr-Sashegy esetében)! Szégyellni való dolgok ezek…

 

A hulladékégető beruházással természetesen a Reflex Egyesület sem ért egyet. Egyesületünk (a Levegő Munkacsoporttal és a Hulladék Munkaszövetséggel karöltve) kezdetektől felvállalta a szentgotthárdiak szakmai és jogi segítését.

A jogi részvételre a Reflex „kétfrontos” harcot nyitott:

 

  1. Az osztrák jog által biztosított lehetőséget kihasználva ügyfélként avatkozunk be az ottani hatásvizsgálati eljárásban és további 5-6 magyar zöld szervezet részvételét koordináljuk (német nyelvű beadványok készítése, részvétel az osztrák  közmeghallhatáson).  

 

2.     A beruházás - annak országhatáron átnyúló jelentős környezeti hatásai - miatt az Espoo-i egyezmény hatálya alá tartozik. Ez lehetőség ad arra, hogy a hulladékégető terveit, hatásait Magyarország is megismerhesse, arról szakmai véleményét kialakíthassa és az osztrák féllel közölhesse. Ennek megfelelően a REFLEX közreműködik az elkészült előzetes környezetvédelmi hatástanulmány civil bírálati anyagának összeállításában (amit a Hulladék Munkaszövetség vállalt fel).

Ugyanakkor 500 ezer Ft segítséget ajánlottunk fel a szentgotthárdi önkormányzatnak, hogy független szakértő vállalkozót bízhasson meg az „ellentanulmány” elkészítésével.

Vállalásunknak megfelelően szervezzük továbbá, a helyi nyilvánosság magyar közmeghallgatáson való részvételét is és hamarosan nyomdába kerülnek a kétnyelvű szórólapok is.  

 

Reflex / Jogsegélyszolgálat

 

 

Melléklet:

 

Az alábbiakban közöljük magyar nyelven közöljük az osztrák eljárásba beküldött 

észrevételeink rövidített (nem szakmai) változatát:

 

 

Burgenland Tartományi Hivatal

Környezetvédelmi Osztály

Eisenstadt

 

A győri székhelyű, országos működési területű Reflex Környezetvédő Egyesület az alább felsorolt indokok alapján nem ért egyet az RVH Reststoffverwertungs GmbH által a heiligenkreuzi ipari parkban (a magyar határ mellett, Szentgotthárd térségében) létesíteni tervezett hulladék égetőmű telepítésével és üzemeltetésével:

 

Az osztrák levegővédelmi törvény szerint Jennersdorf körzete védett terület. Ehhez képest a hulladékégető üzemeltetésével elkerülhetetlen a terület légszennyező anyagokkal való jelentős terhelése. Különösen érintettek a magyar területek, hiszen az uralkodó szélirány a mérgező gázokat keleti irányba szállítja.

 

Az égetőművet közvetlenül a Natura 2000 és Ramsari-védelem alatt álló Lapincs völgye (Lafnitztal), a Rába Natúrpark valamint az Őrség és a Goričko Nemzeti Park mellé telepítik.

 

A Földet fenyegető klímakatasztrófa alapvetően feltétezi az égetési folyamatból származó szén-dioxid kibocsátás csökkentését. Itt évi 325 ezer tonna hulladék kerül elégetésre (legalább 50 éven keresztül) és az égetőmű CO2 kibocsátása tonna/év.

De nemcsak a CO2-ről  van szó, hiszen számos más légszennyező anyag (dioxinok, nehézfém-vegyületek, stb.) kerül kibocsátásra, amelyek a szűrőberendezések ellenére és a törvényes határértékek betartása mellett is terhelik a környezetet és súlyosan veszélyeztetik az emberek (különösen a gyerekek, a betegek és az idősebb polgárok) egészségét.

 

Minden hulladékégető-berendezés bocsát ki dioxinokat, melyek a legveszélyesebb kémiai vegyületek közé tartoznak. A Heiligenkreuz-ban lévő berendezés sem lesz kivétel. A határértékek betartása nem adnak alapot a megnyugvásra, hiszen az nem zárja ki a lehetséges egészségkárosításokat. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a hulladékégetők közelében gyakrabban lépnek fel légúti, illetve daganatos megbetegedések.

A szennyezés ráadásul lehetetlenné teszi az egészséges élelmiszerek termesztését saját célra, illetve a piacok biotermékekkel való ellátását.

Az uralkodó szélirány miatt ezek a hatások a magyar területeket és a magyar lakosságot különösen érintik, ami megalapozza az egyesületünk ügyféli pozícióját (UVP-G 2000. 19.§.).

 

A 325 ezer tonnás éves kapacitás jelentősen megnöveli a közúti nehézgépjármű forgalmat, ami az élővilág és az embereket számára további terhelést jelent. A hulladékok vasúton történő szállítása megoldhatatlan, mivel ahhoz hiányoznak a kapacitások.

Egész Burgenlandból évente összesen 30 000 tonna éves hulladékmennyiség keletkezik, hogy a többi hulladékot honnan szedik össze, az jelenleg nem ismert. A heiligenkreuzi hulladékégető - a többi tervezett osztrák hulladékégetőt is figyelembe véve - fölösleges kapacitást hoz létre, miáltal külföldről kell majd hulladékot behozni. Ami viszont az EU jogi előírásaiba ütközik.

 

A hulladékégetés nyersanyagot pazarol, energiát semmisít meg, újabb lerakó problémákat generál és a legdrágább ártalmatlanítási eljárásnak számít. A hulladékhegyek kétségtelenül fennálló problémáját nem égetéssel, hanem elsősorban hulladék megelőzéssel, szelektálással és értelmes újrahasznosítással kell megoldani.

A heiligenkreuzi hulladékégető másfél millió osztrák hulladékát a magyar szomszéd küszöbén égetné el. Ez egészségkárosítással fenyeget, terheli a környezetünket és csökkenti a Magyarországra látogató turisták számát. Ez a magyar emberek számára éppúgy elfogadhatatlan, mint a normálisan gondolkodó osztrákok számára.

 

A fentiek miatt a Reflex Egyesület indítványozza, hogy az RVH Reststoffverwertungs GmbH által a heiligenkreuzi ipari parkban létesíteni tervezett hulladék égetőmű telepítését és üzemeltetését utasítsák el.

Reflex Környezetvédő Egyesület



<< Vissza